Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Üveit Nedir

üveit nedir

Üveit, koroid, siliyer cisim ve iristen oluşan gözün orta tabakası olan uveanın iltihaplanması anlamına gelir. Vitreus, retina ve optik sinir gibi gözün diğer alanları da tutulabilir.

Her yıl 10.000 kişiden 2 ila 5 kişiyi etkilediği tahmin edilen nadir görülen bir durumdur. 20 ila 59 yaş arasındaki yetişkinler, özellikle diğer enflamatuar veya bağışıklık koşullarından muzdarip olanlar etkilenme olasılığı yüksektir.

Üveit semptomları ile başvuran bir hasta, körlük gibi uzun vadeli komplikasyonların oluşmasını önlemek için acil muayene ve tedaviyi gerektirir.

Üveit Türleri Nelerdir?

Etkilenen üvea bölgesine bağlı olarak dört farklı üveit türü vardır. Bu şunları içerir:

Gözün ön kısmında ön üveit. Bu, genç ve sağlıklı insanlar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyen en yaygın tiptir.

Ara üveit genellikle gözün vitreusunda ortaya çıkar ve genellikle genç erişkinleri etkiler.

Posterior üveit, gözün arka bölgesini, genellikle retina ve koroidi etkiler. Üveitin en nadir şeklidir ve bazen koroidit veya koryoretinit olarak da adlandırılabilir.

Pan-üveit, gözün üç ana alanını da etkileyen iltihaplanmayı tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Bu tipin klinik bir örneği, retinada önemli hasara neden olabilen Behçet hastalığıdır.

Üveitin Nedenleri Nelerdir?

Üveit, doku hasarı veya mikrop veya toksinlerin varlığından sonra doğal olarak oluşan gözdeki inflamatuar bir yanıttan kaynaklanır. Enflamasyonun olası nedenleri şunlardır:

  • Vücudun bağışıklık sisteminin kendi doğal hücrelerine saldırdığı otoimmün tepki.
  • Gözde morarmaya neden olan mekanik hasar
  • Göze nüfuz eden bakteri veya toksinler
  • Gözdeki veya vücudun diğer ilgili bölümlerindeki tümörler

Bununla birlikte, bazı durumlarda, spesifik neden bilinmemektedir.

Üveit Belirtileri Nelerdir?

Üveit, iltihabın nedenine ve spesifik koşullarına bağlı olarak bir gözün veya her ikisinin iltihaplanmasıyla ilişkilendirilebilir.

Hastalar aşağıdaki gibi semptomları fark edebilir:

  • Bulanık görüş
  • Görüşte uçuşan cisimler veya karanlık noktalar
  • Gözlerde ağrı
  • Hözlerin kızarıklığı
  • Fotofobi

Önemli göz ağrısı, ışık hassasiyeti veya görme değişiklikleri fark edilirse, hasta mümkün olan en kısa sürede göz muayenesi için bir göz doktoruna sevk edilmelidir.

Üveit Tedavileri

Tedavinin birincil amacı, ağrıyı hafifletmeye, daha fazla doku hasarını önlemeye ve herhangi bir görme anormalliğini veya kaybını düzeltmeye yardımcı olacak iltihabı ortadan kaldırmaktır.

Spesifik tedavi planı, hangi tip üveitin belirgin olduğuna ve semptomların şiddetine bağlıdır. Örneğin ön üveit, daha az ciddi komplikasyonlarla ilişkilidir ve genellikle göz damlalarıyla yeterince tedavi edilebilirken, diğer tipler daha agresif tedavi gerektirebilir.

Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar genellikle göze damla veya enjeksiyon yoluyla veya ağızdan uygulama için önerilir. Bazı durumlarda steroid ilaçlar da önerilebilir, ancak bu ilaçların uzun süreli kullanımı mide ülseri, osteoporoz ve Cushing sendromu gibi yan etkilerle ilişkilendirilir.

Daha ağır vakalarda metotreksat, mikofenolat, azatiyoprin ve siklosporin gibi immünosüpresif ajanlar önerilebilir, ancak etkiyi izlemek için düzenli kan testleri gerekir. Biyolojik yanıt değiştiriciler, bağışıklık sisteminin belirli unsurlarını hedefledikleri halde kanser riskini artırabilecekleri için diğer tedaviler başarısız olduğunda kullanılabilir.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.