Bilim adamları ve mühendisler, lenslerin özelliklerini yeniden belirlemek ve ticari uygulama alanları bulmak için uğraşmaktadırlar. Bu araştırmalara 1940'larda Corning Glass Works şirketinden Donald Stookey ve arkadaşları tarafından başlanılmıştır. Onlar, araştırmalar sonucunda kimyasal katı maddeleri kullanarak fotokromik ve ışığa duyarlı lens yapmayı başarmışlar ve Stockey, bugün bile kullanılmakta olan temel kimyasal işlemleri geliştirmiştir.
Fotokromik (Kolormatik/Colormatic) gözlük camları, renkli değildir. Tasarımları sayesinde renkli lens görevi yaparlar. Uzun süre parlak güneşte kullanılan diyoptrili gözlüğün daha rahat görüntü vermesine yardımcı olur. Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin görmekte zorlanmasını önler. Fotokromik lensler güneş ışığında koyulaşan, UV etkisi azaldığında rengi açılan lenslerdir. Lensler ultraviole ışınlarına, örneğin güneşe maruz kalınca koyulaşır. UV, gümüş kristalleri ihtiva eden mineral camın üzerinde metalik gümüş bir tabaka oluşmasına neden olur. UV ışınlarının kaybolmasıyla, metalik gümüş, gümüş "Halide" haline dönüşür ve camlar soluk renkli veya doğal dengeli durumlarına gelirler. Kolormatik lenslerin koyulaşması ve açılması UV ve gözle görülebilen ışınların yoğunluğu, camın kalınlığı, nem ve ısı kullanıcının diyoptri gücü etkileyebilmektedir.
Güneşte hızla koyulaşırlar. Camların en koyu haline dönüşmesi sadece 60 sn sürer. Açılma süresi ise 5 dakikada % 80'dir.
Parlak güneşte uzun süre takılan numaralı gözlüğü daha rahat kullanımını sağlar.
Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin zorlanmasını önler.
Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır.
Bifokal, multifokal ve tek görüşlü (single vision) fotokromik lens mevcuttur. Antirefle kaplamalı olarak da üretilebilirler.
Fotokromik lenslerde son zamanlarda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Organik kolormatik olarak üretilebilmektedir. Kahve ve füme renkleri mevcuttur.
Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüş sağlayamazlar.
UV ve görünen ışıktan gözleri sınırlı ölçüde korudukları için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler.
Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.
Ülkemiz gibi güneşi yılda 260 gün boyunca alan ülkelerde etkili korunma % 85 koyuluktaki güneş camları ile sağlanır.
Tek lens değiştirmede ortaya renk uyumsuzluğu sorunu çıkar.
Fotokromik lensler, şiddetli bir UV ışığına maruz kaldıkları zaman geçici olarak renklerini değiştirirler. Fotokromik ve ışığa duyarlı lensler, durağandır, etkileşmezler, su geçirmezler, dayanıklı olup, iletken değildirler.
Colormatic gözlük fiyatları, üretici markalara, cam kalitesine, çerçeve şekline gözlük modellerine vb. özelliklere göre değişiklik göstermektedir.
Özetle;
Colormatic ya da fotokromik lensler, renkli lensler değildir. Tasarımları sayesinde renkli lens görevi yaparlar. Uzun süre parlak güneşte kullanılan numaralı gözlüğün daha rahat görüntü vermesine yardımcı olur. Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin görmekte zorlanmasını önler. Fotokromik lensler güneş ışığında koyulaşan, UV etkisi azaldığında oransal rengi acılan lenslerdir. Lensler ultraviole ışınlarına, örneğin güneşe maruz kalınca koyulaşır. UV, gümüş kristalleri ihtiva eden mineral camın üzerinde metalik gümüş bir satıh oluşmasına neden olur. UV ışınlarının kaybolmasıyla, metalik gümüş, gümüş "Halide" haline dönüşür ve camlar soluk renkli veya doğal dengeli durumlarına gelirler.
Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır. Bifokal, multifokal, ve tek görüşlü fotokromik lens mevcuttur.
Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüs sağlayamazlar. UV ve görünen ışıktan gözleri belirli bir ölçüde koruyabildikleri için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler. Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.
Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.