Presbiyopi göz lensinin esnekliğini kaybetmesi sonucu akomodasyonun azalmasıdır. Bu durumda kişi yakındaki yazıları okuyamamaya, cisimleri görememeye başlar. Presbiyopik yakınmalar genellikle yavaş yavaş gelişir. Başlangıçta sadece küçük yazıların okunması güçleşirken, giderek daha büyük yazılar da görülmemeye başlar. Önceleri yakın noktanın uzaklaşmasına bağlı olarak, okuma mesafesi gittikçe gözden uzaklaştırılır. Kişi okurken daha bol ışık ihtiyacı duyar. Bazen yakını net görebilmek için aşırı akomodasyon sonucu siliyer spazm gelişebilir. Bu durumda göz çevresinde şiddetli ağrı ve yalancı miyopi gelişir.
Presbiyopi ortalama 45 yaşlarında (+1,50) D yakın gözlük ihtiyacı ile kendini gösterir. Bu yakın gözlük ihtiyacı her 5 yılda bir ilave (+0.50) D kadar artış gösterir. 60 yaşından sonra yakın gözlük diyoptrisi sabitlenir.
Yaş (Yıl) | Yakın Gözlük İhtiyacı |
45 | (+1.50) D |
50 | (+2.00) D |
55 | (+2.50) D |
60 ve üzeri | (+3.00) D |
Kişinin önceden bir refraksiyon kusuru varsa yakın gözlük için kullanmakta olduğu gözlüklerin üzerine yukarıdaki tabloya uygun konveks cam ilavesi yapılır.
Presbiyopinin tedavisinde kullanılan gözlükler hipermetropiden farklı olarak sadece yakın görmeyi gerektiren işlerde kullanılmalıdır. Çünkü 40 cm uzaklığı hedefleyerek verilen presbiyopi mercekleri, kişinin uzak görmesini bozar. Bunun yanı sıra diyoptri tespitinde yakın gözlük ihtiyacı duyan kişinin ağırlıklı olarak kullandığı mesafenin önemi büyüktür. Örneğin masa üstü çalışmaları için yakın gözlük ihtiyacı duyan bir kişide yaşa göre gereken ihtiyaçtan daha düşük gözlük yeterli olabilecekken çok yakın çalışmalarla uğraşan kişilerde ise daha yüksek diyoptriler gerekecektir.
Kişinin miyopisi varsa, belli bir düzeye kadar yakın gözlük ihtiyacı hissetmeyip, uzak gözlüğü- nü çıkararak, rahatlıkla yakın işlerini görebilir. Refraksiyon kusuru olan kişilerde konveks mercek diyoptrisi sferik diyoptri üzerine eklenir. Gerekli hallerde astigmat mercek transpozisyon işlemi yapılır.
Örnek 1: 50 yaşında yakın görme şikayetleri olan bir hastanın emetrop olması durumunda kullanması gereken gözlük yukarıdaki tabloda da görüleceği gibi (+2.00) D’dir. Bu değerin (+0.25)-(+0.50) altı ve üstü denenerek en rahat edilen diyoptrinin reçetesi yazılır.
Örnek 2: 55 yaşında yakın görme şikayetleri olan ve (+2.00) D hipermetropisi olan bir hastanın kullanması gereken yakın gözlük, uzak gözlük ve yaşına uygun yakın gözlük diyoptrilerinin toplamı olan (+2.00)+(+2. 50)=(+4. 50) D dir.
Örnek 3: 45 yaşında yakın görme şikayetleri olan ve (+2.00)(+0.50)a90° bileşik hipermetrop astigmatı olan bir hastanın kullanması gereken yakın gözlük, uzak gözlük ve yaşına uygun yakın gözlük diyoptrilerinin toplamı olan [(+2.00)(+0.50)a90°]+(+1.50) 185 dir.
Örnek 4: 60 yaşında yakın görme şikayetleri olan ve (+0.50)a90° basit hipermetrop astigmati olan bir hastanın kullanması gereken yakın gözlük, uzak gözlük ve yaşına uygun yakın gözlük diyoptrilerinin toplamı olan (+0.50)a90°+(+3.00)=(+3.00) (+0.50)a90° dir.
Örnek 5: 55 yaşında yakın görme şikayetleri olan ve (-2.50) D miyopisi olan bir hastanın kullanması gereken yakın gözlük, uzak gözlük ve yaşına uygun yakın gözlük diyoptrilerinin toplamı olan
Örnek 6: 55 yaşında yakın görme şikayetleri olan ve (-2.00) (-1.50)a90° D bileşik miyop astigmati olan bir hastanın kullanması gereken yakın gözlük, uzak gözlük ve yaşına uygun yakın gözlük diyoptrilerinin toplamı olan [(-2.00)(-1.50)a90°]+(+2.50)=(+0.50) (-1.50) a90° dir.
Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.