Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Kontakt Lens Parametreleri

kontakt lens nedir

Eğrilik yarıçapı: Kontakt lensin arka yüzünün santral kısmının eğimidir. Eğrilik yarıçapı milimetre (mm) veya dioptri (D) cinsinden verilebilir.

Çap: Kontakt lensin uçtan uca maksimum genişliğidir. Birimi milimetre (mm)'dir. Kontakt lens çapları genelde 7,0 ile 16,5 mm arasındadır. PMMA lensler 7,5-8,8 mm, gaz geçirgen sert lensler 9,0-9,8 mm ve yumuşak lensler 13,5-15,0 mm arasındadırlar.

Güç (kırıcılık): Bir kontakt lensin ışığı konverjan (artı) veya diverjan (eksi) olarak kırmasıdır. Ölçüm birimi dioptridir (D).

Santral kalınlık: Kontakt lensin geometrik merkezinde ön ile arka yüzü arasındaki uzaklıktır. Ölçüm birimi milimetredir (mm). Firmalar yayınlarında lens santral kalınlığını genellikle -3,0 D lens için vermektedirler.

Dk değeri, Oksijen Geçirgenliği: Kontakt lens materyalinin oksijen geçirgenliğinin ölçümüdür. D materyaldeki oksijen hareketinin difiizyon katsayısıdır. k ise materyaldeki oksijen çözünürlüğü katsayısıdır. Dk değerinin notasyonu 10o, birimi ise (mLO2 x cm x cm) (san x cm2 x mm Hg) şeklindedir. Bu notasyon ve birim kısaltılarak kısaca barrer adını almaktadır.

Dk/L (Dk/t) : Oksijen iletkenliği: Dk/L belli bir materyalden yapılmış bir kontakt lensin Dk değerinin lensin santral kalınlığına bölümünden oluşur. Uluslararası Standartlar Merkezi kalınlığı t ile simgelediği için, Dk/t ve Dk/L aynı parametreyi ifade etmektedirler. Dk/t'nin notasyonu 10o, birimi ise (mLO2 x cm x cm) (san x x mm Hg) / cm'dir. Dk/t'nin notasyon ve birimi kısaltılarak barrer/cm olarak verilir.

Lens kalınlığı oksijen geçirgenliğini etkiler. Dk/L değeri lens kalınlığı iki katına çıkınca yarıya iner.

Kornea sağlığı için en önemli parametredir. DkIL'nin günlük kontakt lens kullanımında en 25, uzun süreli kullanımda en az 90 olması gerekmektedir. Yeni nesil silikon hidrojel lensler ile yüksek Dk/t değerlerine ulaşılabilmiştir.

Optik zon: Kontakt lensin refraktif gücünü içeren santral kısmıdır. Optik zon korneanın santral kısmı üzerinde hareket eder.

Sekonder eğri optik zontı (temel eğrilik yarıçapının olduğu kısım) çevreleyen kısımdır. Sekonder eğri, temel eğrilik yarıçapından ortalama 2-7 dioptri daha düzdür. Periferik eğri sekonder eğrinin çevresindeki lensin kenarına kadara olan alandır ve sekonder eğriden daha düzdür. Kontakt lensin periferik eğrisinin daha düz olması, periferik korneanın merkeze göre daha düz olan eğrilik yarıçapına uyar, kontakt lensin altına gözyaşının serbestçe girip çıkabilmesini Sağlar. Kontakt lensteki eğrilerin birbirine geçiş yerlerinin düzleştirilmesi, lensin daha rahat olmasını sağlar. Rijit kontakt lenslerdce periferik eğri korneaya uymaz, rahatlık ve daha iyi gözyaşı dolaşımı için ucu kalkıktır.

Sagital derinlik: Kontakt lensin arka yüzünün merkezinin, lens kenarının oluşturduğu düzleme olan uzaklığıdır. (kubbeli bir yapıda, kubbenin yerden yüksekliğine benzer şekilde).

lslanına açısı: Bir su damlacığının köşesinin kontakt lens yüzeyi ile yaptığı açıdır. lslanma açısı ne kadar küçük ise, kontakt lensin ıslanma kabiliyeti o kadar yüksektir.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.