Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Akıllı Gözlük Nedir

akıllı gözlük nedir

Akıllı gözlükler optik teknoloji olarak headsup head-mounted display olarak adlandırılır. Kullanıcıların görüntüleri gözlük camı üzerinde görmelerini sağlayan giyilebilir akıllı cihazlar akıllı gözlükler olarak tanımlanmaktadır. Kısaca göz hizasında bulunan saydam plastik bir ekran vardır. Kişi bu ekrandan normal çevreyi görürken online bilgi de alabilmektedir. Bir şekilde cep telefonunuzu göze takmak gibidir.

2007 yılında cep telefonlarının hızla hayatımıza girmesinin ardından en çok bilinen akıllı gözlüklerden birisi olan ve bu cihazların popülerlik kazanmasında önemli pay sahibi olan ürün Google firması tarafından üretilen “Google Glass” adı verilen akıllı gözlüklerdir.

Bu gözlükler cep telefonunun yaptığı her şeyi ve daha fazlasını yapacaktı. 2013’te Örnek olarak sunulan gözlük, 2014 Mayıs’ta ise genel olarak 1500 $’a satılmaya başlanmış, fakat gözlüğün vaat ettiği sonuçları vermemesi ve fiyatının pahalı olması sonunun çabuk gelmesine neden olmuştur. 2015’te gözlüğü geliştirme aşamasında olduğu için laboratuvarlarına geri alan Google az sayıda gözlük satışı gerçekleştirmiştir.

2013 yılında yapılan bir araştırma Amerikalıların %90’ını Google gözlüklerinin fiyatlarını düşürse dahi kullanmayacaklarını söylemişlerdir. Genel olarak estetik olmaması, kullanımının güçlüğü ve sorunlu olması sebep gösterilmiştir. Google’ın yeni nesil akıllı gözlüklerini 2015’de çıkarması beklenirken SONY bir atak yaparak Akıllı Gözlüklerini piyasaya sürmüştür. SONY kendini zarif, hafif bir tasarım olarak göstermesine rağmen Twitter kullanıcıları ürünün estetik ve güzel olmadığını belirtmiştir.

Sony ve Google markalarının yanında fiyatı 299$ olan sadece video ve fotoğraf çekebilen Epiphany Eyewear ile bluetooth ile akıllı telefonu gözlük ekranına getiren Glassup , fiyatı 3000$ olan üç boyutlu çekim yapabildiği gibi hologromik görüntü sağlayan ayrıca intelcore i5 prosesörüne sahip Meta1 gibi markalarda bulunmaktadır. Bunların yanında Oakley Airwave, Optinvent Ora-Sar ve ION Glasses, Vuzix, Recon gibi pek çok firmada sektör içindedir. Genel görüşlerden akıllı gözlüklerin daha henüz hazır olmadığı anlaşılsa da uzmanlar tarafından üzerinde yıllardır çalışmalar yapılan akıllı gözlükler insanlar tarafından ilgiyle takip edilmekte ve çok büyük bir potansiyeli barındırmaktadır.

AKILLI GÖZLÜKLERİN KULLANILABİLECEĞİ ALANLAR

Oxford Üniversitesi profesörü Stephen Hicks ve ekibi tarafından tasarlanan ‘Smart Glasses’ adı verilen akıllı gözlük sayesinde görme engelli kişilerin görmesi sağlanmıştır. Gözlükte bulunan özel kameralar beyne gerekli sinyalleri ilettiğinden görme engelli kişi nesneyi siyah-beyaz figür şeklinde görmektedir. 3 boyutlu kameralara sahip gözlük, yakındaki objeleri hedef alıyor ve onların çevresindeki dünyayı arka plan olarak resmediyor. Gözlük geçtiğimiz Şubat ayında İngiltere’de bir doğum kliniğinde görme engelli anne tarafından denenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

Bunun dışında Amerikan Uzay Ajansı NASA uzay istasyonunda çalışacak astronotlar için Akıllı Gözlük sağlamayı düşünmektedir. Öncelikle bakım ve onarım işlemleri daha sonra insanları küçük gezegenlere ve Mars’a götürecek olan Orion uzay gemisindeki astronotların kullanması için planlanan bu gözlüklerden faydalanılmasını amaçlayan NASA Uzay Ajansı Osterhout Design Group ile akıllı gözlükler için anlaşma sağlamıştır.

Gözlükler birçok bilgiyi 3D olarak göstererek çok sayıda bakım onarım kataloğunun taşınmasına gerek kalmadan, kullanıcının gözü önüne bakım ve onarım için gerekli bilgileri ve video görüntülerini doğrudan gönderecek, böylece astronotların elleri boş hale gelecek.

İsviçreli araştırmacılar tarafından akıllı gözlük olarak ta düşünüleceği söylenen kontak lensler geliştirilmiştir. Bu lenslerin görüntüyü büyütebilme ve tekrar eski haline getirebilme özelliği vardır. Görüntüyü 2,8 kere büyüten lensler büyütmeyi sağ gözü kırpmak suretiyle gerçekleştirirken sol gözün kırpılmasıyla da görüntüyü eski haline getirmektedir. Gözün istemsiz kırpmalarını ise göz ardı edebilmesi teknolojinin üstesinden geldiği önemli bir konudur. Özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve az görme problemi yaşayan hastalar için diğer alternatif çözümlere göre kullanım kolaylığı açısından daha etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca Pentagon askeri ana araştırma merkezi DARPA tarafından finanse edilen araştırmaya göre bu lensler askerlerin kullanabileceği biyonik gözler olarak düşünülmektedir.

2012 yılında Microsoft tarafından insanların duygularını okuyan akıllı gözlük için yapılan patent başvurusu bu yıl Amerikan Patent Bürosu tarafından onaylanmıştır. Kullanıcı gözlük üzerine monte edilmiş kamera ve mikrofonlarla görsel ve duysal bilgileri kullanarak karşısındaki kişinin konuşma ritmindeki değişiklikleri, yükselmeleri, kelime seçimini, bakışlarını, el-kol hareketlerindeki hız ve değişiklikleri kullanılarak analiz edilecek. Analiz edilen bu veriler Microsoft’un bilgi bankasında değerlendirilerek sonuçları kullanıcıya akıllı gözlük sayesinde bildirecek. Buna rağmen. Microsoft henüz gerçekten böyle bir gözlük üreteceğini açıklamamıştır.

Teknolojinin gün geçtikçe ilerlediği bu dönemde, giyilebilir teknoloji ürünleri oldukça ilgi çeken ve üzerinde ciddi çalışmaların yapıldığı uygulama alanlarından biridir. Bu çalışmada giyilebilir teknoloji ürünlerinden olan akıllı gözlüklerin özellikleri ve kullanım alanları incelenmiştir. Patenti alınan fakat henüz seri üretime geçilmemiş akıllı gözlük ürünleri hakkında bilgi verilmiştir. Her ne kadar insanların bu gereçlere adaptasyonu zor gibi gözükse de, önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi öngörülen akıllı gözlüklerin hayatın önemli bir parçası olacağı düşünülmektedir.

 

Kaynak : TRIO JOURNAL

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.