Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Trifokal Gözlük Camı Nedir

trifocal gözlük camı nedir

Bifokal gözlüklerin avantajı, uzak ve yakın gözlük ihtiyacını tek bir gözlükte karşılamasıdır. Ancak bifokal gözlük kullanan kişilerin yakın görme ile ilgili sorunları tamamen çözümlenememiştir. Çünkü bifokal gözlüklerde orta görüş mesafesi yoktur. Bifokal lenslerin dezavantajlarını ortadan kaldırmak, orta görüşü sağlamak için trifokal lensler tasarlanmıştır.

Ara (orta) görüş gerektiren durumlarda trifokal lensler önerilir, Bifokallerde görülebilen prizmatik etki trifokal lenslerde bir dereceye kadar azaltılmış olur. Fakat bu problemler progressive lenslerde olduğu gibi tamamen giderilememiştir. Bu ara görüş bölge çapı 6-7,5 mm arasında değişmektedir. 45-80 cm arası net görüş sağlar.

Müzisyen, cerrah, ressam ve terziler kullanabilir. Trifokal lensler, bifokal lenslerin orta görüş eklenmiş şeklidir. Bu da orta görüşe imkan verir. Orta kısımdaki lensin diyoptri değeri genellikle bifokale ait diyoptrinin %50 sidir.

TRİFOKAL GÖZLÜK CAMLARININ AYARLANMASI

Trifokalin tepesi, pupillanın alt kenarına gelecek Şekilde tespit edilir. Kullanıcının ihtiyacına bağlı olarak biraz yüksekte ya da alçakta tespit yapılabilir. Çerçevenin bütün ayarları (sap, pantoskopik acı, kulak arkası, pad vs)lens çerçeveye tespit edilmeden önce yapılmalıdır. Kullanıcı ile aynı göz hizasında durularak, Pd cetveli yardımı ile pupillanın alt kenarından çerçevenin en alçak noktası arası mesafe ölçülür. Montaj yüksekliğinde tolerans ( hata payı)  1 mmdir. Yatay merkezleme, uzak pd sine göre bifokallerde olduğu gibi, dikey merkezleme segmentin en üst kısmının pupillanın alt kenarına gelecek şekilde yapılır.

Lensin orta kısım segmentinin yerleştirilmesi, istenen çalışma mesafesi kişinin ölçüsü, yüzün ve diğer fizik özellikleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Özellikle kişi basının normal olarak taşıdığı doğal bakış açısına göre belirlenmektedir. Segment yüksekliğini belirlemede ve bunun kararını vermede genellikle uygulanan üç ayrı sistem mevcuttur.

İnsan başı dik tutulduğu zaman, lensin orta kısım segmentinin, segment tepesi, gözbebeği (pupi) hizası alt sınırına yerleştirilmelidir. Bu pozisyon sekli, hemen hemen bütün normal baş düzeyi taşıyan günlük işlerde genel kullanım için uygulanabilir.

Başın dik tutulması ile, orta kısım segmentin tepesi, pupil tabanı ile irisin en alçak kenarı arasında ki hattın yarısı üzerinde yerleştirilir. Bu şekilde pozisyon verilmesi, bir masada oyun kağıdı oynamaya ve buna benzer aktivitelerde mesleki olmayan faaliyetleri için uygulanan tespit şeklidir.

Başın dik tutulması ile, orta kısım segmentinin, pupilla tabanı ile irisin tabanı arasındaki mesafenin 1/3'ü üzerine yerleştirilmesi ile yapılan tespit şeklinin, orta alan görme istemi çok fazla olmayan ve başını yüksekte tutanlar için uygun olmaktadır.

Trifokal lensler günümüzde artık pek kullanılmayan lens formudur. Uzak, orta ve yakın görüşte yumuşak bir geçiş yoktur. Görüntü atlaması olur. Aynı zamanda kozmetik de değildir. Bu dezavantajları elimine etmek için, Progresif gözlük camı tasarlanarak kullanıma sunulmuştur. Uzak, Orta ve yakın görüş progressive lenslerle mükemmellik kazanır. Görüntü atlamaksızın yumuşak bir geçişe imkan verir ve estetik olarak da mükemmeldir.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.