Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Lentiküler Gözlük Camı Nedir

Gözlük kullanıcıları yönünden, diyoptrik gücü yüksek lenslerin yapısında, genel olarak, bir çok engellerin bulunduğu düşünülmelidir. Küçük diyoptrili lenslere göre daha kalın olma mecburiyetleri, bu lenslere, görülür şekilde göze estetik olmayan bir görünüm vermektedir. Ekstra kalınlık, lensin ağırlığını da arttırmaktadır. Buna ilaveten, kullanıcının gözünün dıştan görünümünü değiştirerek, gözün gayri tabii şekilde büyük veya küçük görünmesine neden olmaktadır. Konkav (-) lensler, özellikle bu ve benzeri diğer sakıncalara konu olmaktadır. Örneğin, kullanıcının gözlüğüne takılı yüksek diyoptrili konkav bir lensle, orta mesafeye bakıldığında, lensin kenar kısımlarında, bir seri Konsantrik hayaller olduğu bildirilmektedir. Lens kenarındaki bu konsantrik hayaller Güç Halkası (POWER RİNG) olarak bilinmektedir. Bu halkalar, tekrarlanan yansımalardan meydana gelmekte, lensin içindeymiş gibi görünmekte ve kenardan esas içeriye doğru gidildikçe zayıflamaktadır. Gözlüğü kullanan tarafından, bu yansımalar gözükmemekte ise de, dikkatini kalın kenarlı bu lens üzerine çekmeye neden olmaktadır.

LENTİKÜLER GÖZLÜK CAMLARININ KULLANIM NEDENLERİ

Yüksek diyoptrik güçlü lenslerin ağırlık ve kalınlıklarını azaltmanın bir metodu, bunların (LENTİKÜLER) (lenticular) formda yapılmalarıdır. Bir lentiküler lens; Apertur denen merkezdeki kabarık kısımda, reçete diyoptrik verileri yer almış ve bu merkezin etrafında ise, taşıyıcı olarak iş yapan bir Kenar (Margin) Çerçevesi bulunan lens biçimidir. Yüksek diyoptri için uygun olan lentiküler lensler, görme alanında bir azalmaya neden olduğundan, kullanıcılarınca her zaman uygun karşılanmamaktadır. Bu moda ve dizayna uygun olmadan yapılan yüksek diyoptrili lenslere ise (FULLAPERTURE) tam kabarık lensler denilmektedir.

Lentiküler lenslerin yüzeyinde kendi çapından daha küçük bir bölümü diyoptrik güce sahiptir, diğer inceltilmiş bölümde diyoptrik güç bulunmaz.

Lentiküler lensler lensin bombeliğini, kalınlığını ve ağırlığını azaltmak için 1970'li yıllarda kullanılmıştır.

Daha sonra gelişen teknoloji ile yüksek indisli lenslerin ve Asferik yüzeyli lenslerin imal edilmesi yüksek diyoptrili lenslerin yüzey eğriliğini ve kalınlığını azaltması ile fiziki görünümleri uygun olmayan lentiküler lenslerin imalatı ve kullanılmasını ortadan kaldırmıştır.

KONKAV LENTİKÜLER GÖZLÜK CAMI TİPLERİ

 Yassılaştırılmış Lentiküler Lensler : Ön ve arka yüzey eğriliği işlenmiş lensin merkezinde 28-30 mm çaptaki diyoptrik güce sahip kısım haricindeki dış çap lensin imalatı sırasında ilave bir tıraşlama işlemi yapılarak konkav lensin 28-30 mm çapındaki kısım dışında kalan çapının kenar kalınlığı incelmiş olur.

 Yekpare Konkav Lentiküler Lensler : Lens çapının 28-30 mm'lik merkezindeki bölümü ön yüzey konveks arka yüzeyi konkav kalın kenarlı bir lens olarak imal edilir. Merkezdeki diyoptrik güç taşıyan kısım haricindeki çapı arka yüzde plan (Düz) yüzey oluşturacak şekilde imalat sırasında tra5lanır. Bu şekilde lensin rim kanalına isabet eden kısım düz yüzey olup diyoptrik güç taşıyan merkez kısmı konkav bir lens taşımaktadır.

 Yapıştırılmış Konkav Lentiküler Lensler : İstenilen çaptaki plan (düzlem) yüzeyin merkezinde 28-30 mm çapında ön yüzeyi plan arka yüzeyi konkav işlenmiş bir lens birleştirilerek yapıştırılmış konkav lens elde edilir.

Profil Lentiküler Lensler : Bu tip lentiküler lensler, üzerinde otomatik şekilde kenar profili taşıyan, diyoptrili bölümü tam açık lensler olarak üretilirler. Diyoptrik güç taşıyan merkezdeki çapın dışındaki bölüm el ile yapılan tıraşlama ile inceltilir. El ile taslama yapılan kısım buzlu cam görünümünde olacağından ve homojen bir taslama yapılamayacağından elde edeceğimiz lentiküler camın görünüşü hoş olmayacaktır.

KONVEKS LENTİKÜLER GÖZLÜK CAMI TİPLERİ

 Yekpare Konveks Lentiküler Lensler : Lens çapının merkezinde 28-30 mm çapındaki kısmı istenilen diyoptride olup bu çapın dışındaki kısma ön yüzeyde daha düşük eğrilikte (radüsde) konveks bir yüzey imalat sırasında işlenerek elde edilir.

 Rotoid Lentiküler Lensler : Bu lensler lentiküler kısmı lensin ön yüzeyinde de bulunan +12,00 ve daha yüksek diyoptrili lensler için imal edilirler. Lensin merkezindeki 28-30 mm arasındaki çapı ön yüz konveks arka yüz konkav istenilen diyoptride imal edilir. Bu çapın dışında kalan kısım ön ve arka yüzde plan (Düz) olarak imal edilirler.

 Kaynaşmış Lentiküler Lensler : İstenilen çaptaki lensin ön yüzeyi konveks olarak, arka yüzeyi merkezde 28-30 mm'lik kısmı plan olarak, daha büyük çaptaki başka bir lensin içine kaynaştırılarak elde edilir.

 Yapışık Konveks Lentiküler Lensler : Lensin 28-30 mm çapındaki diyoptrik gücü olan konveks bir lensin çerçeveye montajı için lensin arka yüzeyine plan bir lens yapıştırılarak elde edilir.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.