Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Pantoskopik ve Retroskopik Açı

retroskopik pantoskopik açı nedir

Yüzün dikey düzlemi ile çerçevenin pozisyonu arasındaki acı pantoskopik açı (pantoscopic angle) ya da Frame tilt (Çerçeve eğim açısı) olarak bilinir.

Modern çerçevelerin alt kenarları, yanaklara doğru eğimli şekilde tasarlanarak imal edilirler. Gözlük camlarının bu biçimdeki pozisyonu, gözlüğün fasial (yüz) düzlemi hatlarına daha yakın olmasına, primer ve yakın bakışta da optik merkezden bakmaya imkan verir.

Gözün bütün noktalarının etrafında döndüğü farz edilen hayali noktaya rotasyon merkezi denir. Primer bakışla yakın bakış arasında da 5°40° derecelik bir açı vardır. Dönme merkezi sonucu primer ve yakın bakışta, gözün optik merkezden bakması için 7°-8° bir açı ile tasarlanarak üretilmesi gerekir. Yüzün dikey düzlemi ile çerçevenin pozisyonu arasındaki açı pantoskopik acı (pantoscopic angle) ya da Frame tilt (Çerçeve eğim açısı) olarak bilinir.

Çerçeve amma bağlı olarak sap açısının yükselmesine de retreskopik açı denir. Başka bir ifade ile de yüzün dikey düzleminden çerçevenin alt düzleminin uzaklaşma acısıdır. Örneğin; gözlük altı yanaklara değiyorsa, retroskopik acı artırılarak pantoskopik açı azaltılır. Retroskopik açı, pantoskopik açıdaki azalmayı ifade eder.

Lens düzleminin göze yaklaştırılması suretiyle reçete istemlerine yardım edilir. Çerçeve retreskopik acı ayarlaması ile lenslerin konumu fonksiyonel hale getirilir ve lensler orijinal durumlarına dönmüş olurlar.

ETKİN GÜÇTEKİ DEĞİŞİM

Lensin diyoptri gücü düşük ise eğimle meydana gelebilecek etkin gücün değişimi, çok belirgin ve rahatsız edici değildir. Yüksek diyoptrili bir lens söz konusu olduğunda Pantoskopik açı eğiminin arzu edilenden fazla artması kullanıcı için kritik, rahatsız edici ve istenmeyen yeni diyoptri oluşmasına neden olur.

Sferik bir lense pantoskopik eğim verildiği zaman iki çeşit değişim meydana gelir

1) Yeni sferik güç meydana gelmesi

2) Yeni silindirik güç meydana gelmesi

Pantoskopik bir acı sferosilindirik bir lens için söz konusu olursa sonuç olarak yeni bir sferik güç ve farklı bir silindirik güç doğar

Bu değişiklik:

1) Lensin dikey meridyendeki diyoptri gücüne

2) Lense verilen Pantoskopik eğimin açısına bağlıdır.

Lensin diyoptri gücü veya eğimin açısı arttıkça, diyoptri güç değişiminde daha büyük bir artış meydana gelmektedir.

Özetle,

Modern çerçevelerin alt kenarları, yanaklara doğru eğimli şekilde tasarlanarak imal edilirler. Gözlük camlarının bu biçimdeki pozisyonu, gözlüğün fasial (yüz) düzlemi hatlarına daha yakın olmasına, primer ve yakın bakışta da optik merkezden bakmaya imkân verir. Yüzün dikey düzlemi ile çerçevenin pozisyonu arasındaki atı pantoskopik (pantoscopic angle) ya da Frame tilt (Çerçeve eğim açısı) olarak bilinir.

Gözün bütün noktalarının etrafında döndüğü farz edilen hayali noktaya rotasyon merkezi denir. Primer bakışla yakın bakış arasında da 5°40° derecelik bir açı vardır. Çerçeve açısına bağlı olarak sap acısının yükselmesine de retroskopik açı denir. Başka bir ifade ile de yüzün dikey düzleminden çerçevenin alt düzleminin uzaklaşma açısıdır. Örneğin; gözlük altı yanaklara değiyorsa, retroskopik atı artırılarak pantoskopik açı azaltılır. Retroskopik açı, pantoskopik acıdaki azalmayı ifade eder.

Yüksek diyoptrili bir lens söz konusu olduğunda pantoskopik acı eğiminin artması kullanıcı için kritik rahatsız edici istenmeyen yeni diyoptri oluşmasına neden olur.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.