Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Gözlük Camı Boyama

gözlük camı boyama

gözlük camı boyama teknikleri Renk Nedir : Göz tarafından algılanan ışık, retinada sinirsel sinyallere dönüştürülüp, buradan optik sinir aracılığıyla beyine iletilir. Göz, üç temel birleştirici renk olan, kırmızı, yeşil ve maviye tepki verir ve beyin, diğer renkleri bu üç rengin farklı kombinasyonları olarak algılar. Renklerin algılanışı dış koşullara bağlı olarak değişir. Aynı renk güneş ışığında ve mum ışığında farklı algılanacaktır. Fakat insanın görme duyusu ışığın kaynağına uyum sağlayarak, bizim her iki koşuldakinin de aynı renk olduğunu algılamamızı sağlar. Beyaz ışığın bir prizmadan geçtiği esnada, ışık kırılır ve gökkuşağının yedi rengine ayrılır. Bu ışık bir cisimle karşılaştığında, bir bölümü cismin üstüne yansır. Bizim, nesnenin rengi olarak algıladığımız şey de işte bu yansımadır. İnsanlar iki çeşit rengi algılayabilirler. Işık yayan bir cismin rengi "direkt renk" ve aydınlatılmış bir cismin rengi "yansıyan renk" olarak adlandırılır.

Işık yayan bir cisim, güneş gibi doğal veya bilgisayar ekranı, ampulden oluşturulan gibi yapay olabilir. Yansıyan renk, aydınlatılmış bir cismin rengidir. Bu renk cismin yüzeyinden ve yüzeyinin iç kısmından yansıyan ışığın bir birleşimidir insan gözü 400-500 nm civarındaki dalga boylarını mavi, 500-600 nm civarındakileri yeşil ve 600-700 nm civarındakileri kırmızı olarak algılar. Doğadaki tüm renkler yalnızca bu üç dalga boyunun farklı yoğunluklarda kullanılmasıyla elde edilebilir. Üçünün %100 oranında karışımından beyaz ışık elde edilir. Her bir eleman %0 oranına indirgendiğinde ise ışıksızlık, karanlık yani siyah elde edilecektir. Mavi emilip, yeşil ve kırmızı yansıdığındaysa sarı rengini görürüz Güneşli bir günde renklerin daha parlak ve daha canlı olmaları, kapalı bir havada ise renklerin parlaklığını kaybetmeleri ve olduklarından daha koyu görünmeleri, rengin ışığa bağlı olduğunu gösterir.

gözlük cam boyama Orijinal Renkli Cam : Hammaddesinden renkli camlardır. Kahverenginde üretilmektedir. Renginin sabit olmasından dolayı pek tercih edilmez.

Orjinal Renkli Camın Özellikleri

gözlük camı boyama Normal kalınlıkta

güneş gözlüğü cam boyama Birçok kimyasal maddeden etkilenmez

numaralı gözlük camı boyama Ağır

gözlük camı nasıl boyanır Sıcaktan etkilenmez

numaralı gözlük camı boyama fiyatları Kolay çizilmez

Montaj riski fazladır

Kırılgan

 Transperensi (şeffaflığı) az

  Yansıması fazla

Kolay buğulanır

Kolay toz tutmaz

Temizlemesi kolay

 Kırılma indisi 1,512'dir.

Fiyatı ucuz

 Kolay elde edilebilir.

 Zamanla transperensi değişmez

 Çap ölçüsü zamanla değişmez

 Güneşin zararlı ısınlarını ve UV geçirmez

Ancak fabrika koşullarında renklendirilir

Genellikle kahverengi tonlarında renklendirilir

 Renklendirilmiş Camlar (Boyama) : Binlerce renk çeşidi olabilir. Deneme yöntemiyle kullanıcı kendine özel renk çıkarabilir. Renklendirme sadece güneş gözlüklerinde olmaz, genel olarak bütün camlara uygulanabilir. Bina içerisindeyken hafif renklenme florasan ışınlarının parlaklık etkisini azaltır. Güneş gözlüklerinde koyu renklendirme UV koruma ile birlikte kullanılır. Organik gözlük camlarına, sıcak renklendirme tekniği ile hafif renk verilebilir. Solüsyonun içerisinde ne kadar tutulursa o kadar koyu renklendirme elde edilir. Mineral gözlük camları iki türlü renklenir; Üretimden direkt renkli cam olarak çıkarmak ve özel bir vakum kabında renklendirme yapılarak.

 Kehribar Rengi (Amber) : Kehribar rengi, doğadaki bütün renk tonlarının da kontrast artırmasına imkân verir. Mavi rengi filtre eder(tutar), yeşil ve kırmızının geçmesine izin verir. Kehribar rengi bulutlu sisli havada kontrast artırıcı özelliğinden dolayı çok iyi sonuç verir. Amber rengi güneş gözlüğü kullanıcısına gözlüksüz görüşten ortamın daha parlak, berrak, ferah olduğu fikrini verir. Görme keskinliğini artırır ve kontrast (karşıtlık) algısını geliştirir. İntraocular mavi ışık yayılmasını azaltır, böylece görüş netleşir. Gözün zorlanmasını en aza indirger pilot, avcı, kayak yapanlar için önerilir.

 Aynalı (Mirror) : Işığı yansıtacak şekilde ayna özelliği kazandırılmış lensler olup yüksek yoğunlukta ışığın parıltısını azaltır. Çok sayıda değişik renklerde olanları mevcuttur. Mavi Ve Gümüşi Renkli Ayna (Blue And Silver Mirror) Özelliği Kazandırılmış Lensler: Vakumla pulvarize edilerek cam yüzeyi aynalandırılır. Bütün yüzey kaplanacağı gibi iki kademelide yapılabilir. Yansıtma yoluyla göze gelen ışık miktarı azaltılır. Koyu renkli güneş lenslerinde absorbe etmek suretiyle ışık miktarı azaltılır. Kullanıcının gözlerini karşısındakinden gizler moda ifade eden gözlüklerdir. Aynalı lensler, plaj, kar, su, çimenli ortamlarda güçlü yansımış parıltıları önleyicidir.

 Yeşil (Green): Günlük kullanım için en ideal gözlük lensi rengidir. Gözü zorlayan parlak ışığı azaltır, parlak ışıkta iyi kontrast sağlar ve renklerin gerçek sekilde algılanmasına kolaylıkla imkân verir.

 Sarı (Yellow): Sarı renkli lensler güneşe karşı koruyucu gerçek bir boyalı lens değildir. Az ışıklı ortamda alaca karanlıkta, aksam ve gece araç kullanırken kullanılır, sisli hava ortamında görüş mesafesini artırdığından sürücü gözlüğü ya da gece gözlüğü olarak da adlandırılır. Sarı renkli gözlük lensi, mavi rengi absorbe ettiği için kontrastı artırıcı bir flitrasyon yaparak keskin görüş sağlar. Kahverengi (Brown): Günlük kullanım için en ideal güneş gözlüğü lensidir. Kontrast artırıcı özelliğe sahiptir. Yelkencilik, balık tutma kayak ve benzeri sporlarda yüksek ışık parlamalarına karşı mükemmeldir. Bulutlu havada ve güneşlenirken idealdir.

 Koyu Kırmızı Kahve (Crimson Brown Lenses) Lensler: Golf sporu için idealdir. Çevre ve hava koşullarında gözün daha iyi fokus yapmasına imkân verir, mavi rengi tutar, kontrast artırıcı özelliği vardır.

 Bronz Kahverengi Lensler (Bronze Brown lenses): Çok yönlü kullanıma uygun olan lenslerdir, golf, bisiklete binme, yürüyüş yaparken, atış sporlarında, araç sürerken kullanımı tavsiye edilir.

 Gri (Grey) Lensler: Genel amaçlı kullanım için renklerin en iyisidir. Son derece doğru ve kusursuz bir görüşe imkân verir. Eşit şekilde bütün renkleri absorbe eder. Koyarken, bisiklete binerken, golf oynarken kullanımı çok uygundur. Kontrast artırıcı özelliği olmamasına rağmen, gerçek renklerin algılanmasına kolaylıkla imkân sağlar

 Kırmızı: Avcılık ve kayak sporunda önerilir, düşük ışık da görüntünün algılanmasında derinlik sağlar.

 Açık berrak (renksiz) şeffaf ve çok açık tonlu güneş gözlüğü lensleri; gözleri UV 'den yabancı objelerden ve rüzgârdan korur. Renklerin önemini değiştirmeden azami görüş verir. Işık geçişine imkân verir, kapalı mekânlarda atış sporunda, endüstriyel alanlarda, diş hekimliğinde, gece araç kullanırken ve benzer aktivitelerde önerilir.

 Vermillion Lenses/Pale Rose: Alev kırmızısı/soluk pembemsi kırmızı, gül rengi lensler; atış sporları, golf, kayak sporları için önerilir. Sıcak renklerin yoğunluğunu, düşük ya da yapay ışık koşulları olduğu zaman detaylı ve derinliğine görmeyi artırır.

 Nötr Koyu Maviye Çalar Renkli Lensler: Renkleri çarpıtmadan parlaklığı azaltır, sporla ilgili her türlü aktivitede idealdir. Genel kullanım amaçlı lenslerdir.

GÖZLÜK CAMI BOYAMA TEKNİKLERİ

Optik plastikler ve crown camdan yapılmış lensler görünen ışığın %90-92'sini geçirirler, kayıp olan ışık miktarının hemen hemen tümü iki yüzeyde de oluşan yansımadan kaynaklanır. Bir gözlük lensinin boyanmış olduğunun söylenebilmesi için ışık geçirgenliğinin spektrumun görülebilen kısmında yakın bölgelerinde veya sadece bir kısmında azalması gerekir.

Gözlük lensleri 3 çeşit metotla boyanır, renklendirilir;

 Lensin imalatı sırasında; Hamur materyalinin kendisi boyanır. Bu tip boyalı lensler Solid-Yekpare ve ya İntegral-Bütün boyama (tam boyama) olarak adlandırılır. Lensin her yeri aynı derecede boyalıdır. Yüksek düzeyde ultraviole ısınlarını absorbe lensler daha çok Uçuş gözlüğü (Pilot gözlüğü) olarak kullanılmaktadır.

Lensin çok örtülmeyecek şekilde depozito edilmiş bir yüzey kaplaması ile üretilmesidir. Bu tip lenslerde ışığın, istenilen miktarda geçebilmesi, absorbsiyon yerine yansıma yolu ile sağlanacak biçimde bir düzenleme yapılmıştır.

 Plastik (organik) lenslerde uygulanan bu üretim boyama yöntemidir. Sıvı haldeki boyama maddesi, lens yüzeyinden içeri doğru kısa bir mesafeye batırma (immersiyon) yolu ile yapılmaktadır. Bu yöntemde daldırma süresi arttıkça lensin rengi daha koyulaşır.

ENTEGRAL ( BOYALI İMAL EDİLEN ) GÖZLÜK CAMLARI

Entegral renkli lensler belirli özelliklerinden dolayı yüzeyi kaplanmış ve beyaz lenslerin yerini almaktadır. Bu camlarda lensin diyoptrik gücü ve kalınlığı ne olursa olsun lensin bütün yüzeyinde boya kalınlığı Üniform olduğundan lensi kullanan kişinin yararına olmaktadır. Renkli materyal ile özel çalışma gerektiren durumlarda yedek parça olarak tefrik edilmesi gerekli blanklar olarak stokta muhafazası gereken bu lensler gözlük yapımı laboratuVarları için de faydalıdır.

AR ve renkli kaplama depozitosuna haiz vakumlu oda prosesi olan lensle, ısıya bağımlılıkları nedeni ile plastik lensler için uygulanamaz. Üretimdeki bu zorluk elektron ışın demeti veya elektron tabancası diffizyonu tekniği ile giderilmektedir. Kaplama için; camlar vakum kaplama ve boyama öncesinde sert reçine verniği ile kaplanır. Camlar AR kaplanmak üzere döner tablaya yerleştirilir. Önce dış yüzeyi kaplanan camlar çevrilerek iç yüzeyi de AR kaplanır. Bu işlemler yapılırken son katmanları hidrofobik tabaka ile kaplanır.

Yüzeysel boyalı ve hamurundan boyalı Lenslerin bir takım kusurları ve zorlukları da bulunmaktadır. Özellikle sadece tek lensin değişmesinde lensin esas renginin tekrarı ve uygunluğu çok önemlidir. Bu durum katı-sert yekpare lensler için daha da önemlidir. Lensin boyama banyosunun biri diğerinden çok az da olsa fark eder ve her banyo için sabit bir kıvamı gereklidir.

Boyama işleminde bir dereceye kadar renk denemesi ve fire vermek gerekebilir. Boyanın rengindeki koyuluk veya fazlalığı gidermek için bir beyazlatma banyosu kaynağına ihtiyaç vardır. Bazı renkler için ikinci bir boyama gerekebilir. Lens boyamadaki zorluğun bir diğeri ise farklı plastik lenslerin uygulanan boyayı değişik oranlarda bünyesine almalarıdır. Problem oluşturacak diğer bir durum ise aynı imalata ait iki grup lens arasındaki üretim zamanı farklılığıdır.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.