Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Organik Gözlük Camları

optik gözlük nedir

Gözlük lensi seçerken, önemli olan gözlüğün hafif olması, lensin kırılgan olmaması, gibi özellikler isteniyor ise, bu özelliklerinden dolayı plastik lensler mineral lenslere tercih edilmektedir. Organik lenslerin iki büyük avantajı bulunmaktadır. Bu lensler minerallere göre yarı ağırlıkta olup, kolay kırılmazlar.

Faset, titanyum ve linör çerçevelerde en çok kullanılan lensler organik lenslerdir.

 CR 39 Hammaddeli Lensler (Organik) : Organik lensler bir çeşit Reçineden yapılmaktadır. Patentli bir ürün olarak İngiltere'de ilk üretilen organik lensler; şekil verilmeden önce, parlak paslanmaz çelik kalıplar arasında basınçla şekillenmiş Akrilik bir reçine olan katı (polimetil metakrilat) Polimetacrilat hammaddesinden döküm metodu ile imal edilmiştir (Casting-Döküm). Bu metot, (CR-39) olarak bilinen materyallerin (organik lens) imalatı için geliştirilmiştir. Likit (sıvı) formdaki plastik materyal, sertleştirilmiş cam kalıp arasına konulmakta ve ısıtılarak katılaştırılmaktadır.

Gözlük lenslerinde en çok kullanılan plastik materyal CR-39'dur. C: Cast (Dökme), R: Resin (Recine)'dir. Dökme reçine anlamındadır. 39 rakamı ise teknoloji ile ilgilidir.

Renkli hammadde ile dökülebildiği gibi genellikle natürel (beyaz) renk ile üretilir. Talebe göre laboratuvar ortamında kolayca boyanır. Fabrika ortamında da yüzey sertleştirme, UV ve AR kaplamalar yapılır.

Polikarbonat Hammaddeli Lensler : Bu lensler genellikle koruyucu gözlük olarak kullanılırlar. Darbelere karşı dayanıklı ve serttir. Enjeksiyonla kalıplar içine ısı ile ergimiş polikarbonat hammaddesinin yüksek basınç ile enjekte edilerek üretilirler. Ayrıca çabuk çizildiklerinden lenslerin yüzey kaplamaya tabi tutulması gerekir. Organik lenslere göre darbelere karşı 6-7 kat daha dayanıklıdır. Bazı güneş gözlüklerinin lensleri ve sportif amaçlı koruyucu gözlüklerin imalatında kullanılır. %99 UV filtresi sağlar. Yüksek indisli olmasından çok yüksek diyoptrili lenslerin ince olarak imal edilebilmesi amacı ile optik lenslerde kullanılırlar.

Organik Lenslerin Avantajları

 Hafiftirler (mineral lense göre yarı yarıya)

Kırılmaya dayanıklı

Yansıma az

 Kolay buğulanmaz

 Montaj riski azdır

UV geçirmez

Kolay renklendirilir, her renkte olabilir.

Kolay taşlanır ve monte edilir.

Organik Lenslerin Dezavantajları

 Daha kalın

 Kolay çizilirler

Şeffaflığı az ve zamanla azalır

Kolay toz ve kir tutar

Temizlemesi zordur

 Bazı kimyasal maddelerden etkilenir

Sıcaktan etkilenir

Çap ölçüsü zamanla küçülür

Daha pahalı ve farklı maddelerin bileşiğinden elde edilir.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.