Şimdi İletişime Geçin!

MENÜ

Hipermetropi Nedir

Hipermetropi, göz istirahatta iken (uyum yapmıyorken) göze gelen ışık ışınlarının retina arkasında fokus (odak) yapmalarından meydana gelen refraksiyon kusurudur.

HİPERMETROPİNİN GÖZLÜKLE DÜZELTİLMESİ

Hipermetropide gözün optik eksenine paralel gelen ışıklar retinanın arkasında odaklaşır. Bu nedenle ışıkları retinanın üzerine düşürecek “+“ diyoptrili mercekler kullanılır. Mercek göze ne kadar yaklaşırsa etkisi o kadar azalır ve diyoptrisi daha yüksek mercek kullanılması gerekir. Bu yüzden hipermetrop bir kişi kontakt lens takacağı zaman gözlüğünden daha yüksek bir diyoptrili kontakt lens takacaktır. Yine ayni nedenle presbiyopi çağındaki hipermetroplar uzak gözlüklerini burunları üzerinde aşağı doğru hareket ettirerek yakını da görürler. Hipermetropi, akomodasyon sayesinde çocuklarda daha az bulgu verir. Yaş ilerledikçe önce yakın mesafalerde zorluk başlar. Sonra uzak için de ayni sorunlar oluşur.

Hipermetropik çocuklar, ambliopi (göz tembelliği) riski açısından daha dikkatli değerlendirilmelidir. Gözlük öncesi ve sonrası şaşılık muayenesi yapılmalıdır.

Hipermetropide aşağıdaki durumlardan biri varsa gözlük kullanma gerekliliği vardır:

- Gözlüksüz iki göz görme keskinlikleri arasında 0.1 den fazla fark varsa

- Gözlüksüz görme keskinliği düşük ise

- Hipermetropi (+5.00) D’ den fazla ise

- (+1.00) D’den fazla anizometropi varsa

- Refraktif kusura bağlı şaşılık mevcutsa

Eğer anizometropi varsa hipermetropinin en az 1/2 - 2/3 ü düzeltilmelidir. Eğer esotropya varsa ve füzyon bozuluyorsa (veya bozulma ihtimali varsa) tam sikloplejik düzeltme yapılmalı- dır. Ayrıca yakın görme için gerekli ekleme de yapılmalıdır.

Genç yetişkinde hipermetropi : Hipermetropi bulgu veriyor ise kısmi düzeltme (sikloplejik refraksiyonun 2/3’ü kadar) denenerek verilebilir. Yaşla birlikte latent hipermetropi manifest hale geçmeye başlayarak astenopi, yakın ve uzak bakışlara geçişte zorluklar ve başağrısına neden olur. Bu yüzden kısmi düzeltme yerini zamanla tam düzeltmeye bırakacaktır. Hastanın ezoforyası (içe kayma) varsa hafif fazla düzeltme, ekzoforyası (dışa kayma) varsa hafif eksik düzeltme yapılır. Presbiyopi çağında hastanın akomodasyon amplitüdü çok azalmış olduğu için tam düzeltme yapılmalıdır.

 

Sorumluluk Reddi: Bu makale ve genel olarak bu site bir tıp doktorunun tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Sitede bulunan bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Kişisel sağlık sorunlarınız için lütfen doktorunuza danışın. Özgür Optik sitesi, sitede verilen herhangi bir görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.